Bu internet sitesi, Türkiye’deki okuyucular için hazırlanmıştır. Başka bir ülkenin internet sitesini görüntülemek isterseniz, lütfen
Bu internet sitesi, Türkiye’deki okuyucular için hazırlanmıştır. Başka bir ülkenin internet sitesini görüntülemek isterseniz, lütfen ülkenizi seçiniz

CROHN HASTALIĞI NEDİR?

Crohn hastalığı, kronik (süreğen) ve gastrointestinal kanalın -ağızdan makata kadar- herhangi bir yerinde oluşabilen iltihabi bir hastalıktır.

Genellikle rektumu, kolonu ve ince barsağın (bağırsağın) alt kısımlarını (ileumun son bölümü) etkiler. Çok ender olarak mide, yemek borusu veya ağız da etkilenebilir. Sindirim sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte birinde sadece kalın barsak (bağırsak), diğer üçte birinde sadece ince barsak (bağırsak) etkilenir. Kalan üçte birinde ise hem kalın hem de ince barsak (bağırsak) etkilenmektedir.

Inflamasyon (iltihap), bağırsağın (bağırsağın) tüm katmanlarına kadar yayılabilir. Bunun yanında, bazı bölümleri ‘atlayabilir’, böylece hastalıklı bölümler arasında barsağın (bağırsağın) normal bölümleri yer alabilir.

Şekil 1: Crohn hastalığının barsakları (bağırsakları) etkileyebileceği konumlar

Crohn hastalığının, özellikle yemek zamanlarında daha fazla karın ağrısı ve ishal gibi Ülseratif kolitten daha ısrarcı belirtileri vardır. Ülseratif kolit hakkında bilgi edinebilirsiniz.

BİLGİ: Crohn hastalığına, 1932 yılında hastalığı yazan ve onu bölgesel ileum iltihabı (Latince adı ileum olan ince barsakta (bağırsakta) bölgesel inflamasyon) olarak adlandıran Amerikalı doktor Burrill Bernard Crohn’un adı verilmiştir. Daha sonra hastalığın adı, doktorun hastalığı anlamadaki çalışmalarına atfen Crohn hastalığı olarak değiştirilmiştir.

Kimlerde Crohn Hastalığı olur?1

Tablo 1: Kimlerde Crohn hastalığı olur?
Avrupa Her 100.000 kişide 0,3 ila 12,7 kişi
Asya ve Orta Doğu Her 100.000 kişide 0,04 ila 5,0 kişi
Kuzey Amerika Her 100.000 kişide 0 ila 20,2 kişi
Yaş Her yaşta oluşabilir ama yaygın olarak 18 ila 35 yaş arasında başlar
Cinsiyet Kadınlarda ve erkeklerde eşit rastlanır
Diğer En sık olarak sigara kullanan kişilerde oluşur – sigara kullanımıyla hastalık kötüleşir. Sigara kullananların ameliyat riski, sigara kullanmayanların iki katıdır. Sigarayı bırakmak bu artmış riski ortadan kaldırır.

Araştırmacılar, Crohn hastalığında ailevi geçişin varlığını göstermişlerdir. Gerçekte Crohn hastalığı olan kişilerin yüzde 20’sinin Crohn hastalığı veya Ülseratif koliti olan birinci dereceden bir akrabaları (birinci dereceden kuzen veya daha yakın) bulunmaktadır.

Genetik bir faktör mevcuttur. Her iki ebeveynde de hastalık olması durumunda çocukların Crohn hastası olma riski yüzde 10, kardeşlerde hastalık olma riski ise yüzde 35’tir.

Belirtiler

Belirtiler, hastalığın ince barsakta (bağırsakta) veya kolonda olmasına göre değişiklik gösterir. İlk belirtilerin ortaya çıkmasından tanı konulmasına kadar geçen süre, ülseratif kolittekinden genellikle daha uzundur. Bunun nedeni, belirtilerin başlangıçta karakteristik özellikler göstermemesi ve doğru tanının konulmasını güçleştirmesidir.

Karın ağrısı olma eğilimi çok daha yüksek, dışkıda kan olması eğilimi biraz daha düşüktür.

Belirtiler şunları içerir:

Tablo 2: Crohn hastalığının belirtileri
Dışkıda kan Ara sıra
İshal Gevşek, sulu veya sık dışkılama
Acil dışkılama ihtiyacı Mevcut
Kanlı dışkılama Zaman zaman
Ateş Zaman zaman
Ağrı Zaman zaman, özellikle karnın sağ alt tarafında, muhtemelen pelviste ağrıyla birlikte
Diğer İştah kaybı
Kilo kaybı
Halsizlik
Anüste yaralar, çıbanlar veya fistüller, muhtemelen cerahatle birlikte (anüsteki değişiklikler bir süre için hastalığın ilk ve tek belirtisi olabilir)
Ağızda yaralar

Crohn hastalığı olan çocuklar, hem büyümede hem de cinsel gelişimde gecikme yaşayabilirler. İnflamatuvar Barsak Hastalıkları olan kişilerin bakımıyla ilgilenenler için bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynakça
1. Molodecky, N.A., Soon, I.S., Rabi, D.M., Ghali, W.A., Ferris, M., Chernoff, G., Benchimol, E.I., Panaccione, R., Ghosh, S., Barkema, H.W., et al. (2012). Increasing Incidence and Prevalence of the Inflammatory Bowel Diseases With Time, Based on Systematic Review. Gastroenterology 142, 46–54.e42.

GERİBİLDİRİM FORMU