Bu internet sitesi, Türkiye’deki okuyucular için hazırlanmıştır. Başka bir ülkenin internet sitesini görüntülemek isterseniz, lütfen
Bu internet sitesi, Türkiye’deki okuyucular için hazırlanmıştır. Başka bir ülkenin internet sitesini görüntülemek isterseniz, lütfen ülkenizi seçiniz

KOMPLİKASYONLAR

İnflamatuvar Barsak (Bağırsak) Hastalıkları nın komplikasyonları, özellikle hastalık aktif durumda olduğunda oluşabilir ve sindirim sisteminin hem içinde (lokal) hem de dışında (sistemik) sorunlara yol açabilir.

Barsak (Bağırsak) içindeki komplikasyonlar (lokal)

Perforasyon (barsak (bağırsak) delinmesi)

Şiddetli inflamasyonda, barsak (bağırsak) duvarı o kadar incelir ki, sonunda yırtılır. Bu olursa, barsağınızın içindekiler çevredeki bölgeye akarak peritonit denilen bir infeksiyona neden olur. Bu durum hayati tehlike içerir ve uzman tıbbi bakım gerektirir.

Barsakta (Bağırsakta) tıkanma (sadece Crohn hastalığında)

Crohn hastalığında rastlanan en yaygın komplikasyondur. Uzun bir iltihap dönemi olduğunda, bölgede skar dokusu (yara/çekinti) oluşabilir. Bu durum, barsakları (bağırsakları) daraltarak tıkanma olarak bilinen soruna yol açabilir. Daralma, barsağın içindeki maddelerin bir tıpa gibi sıkışmasıyla sonuçlanabilir (ileus).

Apseler (sadece Crohn hastalığında)

Apseler (çıbanlar), bakteri infeksiyonu sonucu oluşan irin kesecikleridir. Apseler kırmızı, hassas ve sıcak olur ve çoğunlukla anüsün (makat) çevresinde oluşur ancak barsağın içinde de oluşabilir. Tedavi, cerrahi müdahale ile apselerin boşaltılması yoluyla yapılır.

Fistüller (sadece Crohn hastalığı)

Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’unu etkileyebilir. Barsağın (Bağırsağın) içindeki derin yaralar veya ülserler tüneller oluşturur, Bu tüneller fistül olarak adlandırılır. Fistüller, barsağın (bağırsağın) diğer bölümlerine (çoğunlukla anüsün yakınına) veya daha az yaygın olarak idrar torbasına, vajinaya veya deriye açılabilir. İltihaplanarak rahatsızlık verebilir.

Çatlaklar (yırtılmalar)

Anüs çevresindeki deride küçük acı veren çatlaklar veya yırtılmalardır. Kanamaya ve dışkılamanın çok acı verici olmasına neden olabilirler. Fistül oluşumuna sebebiyet verebilirler. Bunlar daha çok Crohn hastalığında oluşur ve özellikle dışkılama sırasında hafif ila şiddetli rektal ağrıya ve kanamaya neden olabilirler.

Fulminan kolit

Kalın barsağın (bağırsağın) genişleyip ileus denilen hastalığın oluşmasına neden olan seyrek görülen bir durumdur. Barsak (Bağırsak) duvarlarının normal kasılmaları geçici olarak durur ve mide bölgesi şişer veya kabarır. Hastalık ilerledikçe, kalın barsak kas gücünü kaybederek genişler ve gazla dolar.

Toksik megakolon

İnflamatuvar Barsak (Bağırsak) Hastalıklarının en ciddi (ve hayati tehlike arz eden) komplikasyonudur. Kalın barsak (bağırsak) doğru şekilde kasılma ve gazı taşıma yetisini kaybeder. Mide bölgesi ciddi şekilde gerilir veya şişer. Mide bölgesinde/karında yüksek ateş, ağrı ve hassasiyet oluşur. Acil tıbbî yardım gereklidir.

İnce barsakta (bağırsakta) aşırı bakteri çoğalması (SIBO)

İnce barsakta (bağırsakta) aşırı miktarda bakteri üreyerek gaz, karın ağrısı, şişkinlik ve ishale neden olur.

Bedenin diğer bölgelerindeki komplikasyonlar (sistemik)

Anemi (demir eksikliği)

Dışkıyla kan kaybetmek anemiye yol açabilir. İnflamasyon, kemik iliği hücrelerinin alyuvar üretimini de engelleyebilir ve bu da anemiye yol açabilir. Bunun sonucunda halsizlik ve genel olarak kuvvetten düşme hissedilebilir.

Artrit

Bir veya daha çok eklemde şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olan eklem inflamasyonudur. Bu durum, hastalığın aktif döneminde görülür.

Eklem romatizması

Şişlik olmadan yaygın olarak ellerdeki ve ayaklardaki küçük eklemlerde olan ağrıdır. İnflamatuvar Barsak (Bağırsak) Hastalıkları olan kişilerde bu durum yaygın olarak görülür. Eklem romatizması, hastalığın herhangi bir aşamasında oluşabilir.

Kanser

Özellikle Ülseratif koliti olan hastalarda düşük oranda artmış bir kanser riski mevcuttur. Bazı tıbbi çalışmalar, 5-aminosalisilik asidin (5-ASA) koruyucu etkisi olduğunu ileri sürmektedirler ama bu henüz tam olarak gösterilmemiştir.

Deride kızarıklık

Eritema nodosum, geniş (0,5 cm ila 2 cm) mavi-kırmızı renkte, hassas nodüllerden oluşan bir tür deri kızarıklığıdır. Özellikle kaval kemiği ve kolun dirsekle bilek arası bölümlerinde yaygın olarak bulunurlar.

Üveit (iriste iltihaplanma)

Üveit, gözün iç kaslarının iltihaplanmasıdır. Belirtiler arasında gözde ağrı (özellikle parlak ışıkta), bulanık görme, baş ağrısı ve göz aklarında kızarıklık bulunur. Hemen tedavi edilmesi gerekir.

Karaciğerin etkilenmesi

Çok nadir görülür. İnflamasyon, karaciğere giden safra kanallarının daralmasına neden olabilir. Deride kaşıntıya ve yorgunluğa sebebiyet verir. Genellikle kan testleri sonucunda tespit edilir.

Emilim bozukluğu ve beslenme yetersizliği (çoğunlukla Crohn hastalığında)

Crohn hastalığı genellikle çoğu besinin emildiği bölge olan ince barsağı etkiler. Emilim bozukluğu ve beslenme yetersizliği (proteinlerin, vitaminlerin ve yağların yeterli alınamaması) hastalığın ciddi olduğu durumlarda ortaya çıkabilir.

GERİBİLDİRİM FORMU