Seyahat
Ülseratif kolitiniz veya Crohn hastalığınız varsa, seyahat etmek konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Bir arabanın veya uçağın içinde uzun zaman kalmaktan veya yabancı bir yere gidip yabancı yemekleri yemek sizi kaygılandırabilir.
Remisyon dönemindeyken, İnflamatuvar Barsak Hastalığı ile seyahat etmek sorun değildir. Ancak alevlenme yaşıyorsanız, ister şehir içinde otobüse binin ister dünyanın öbür ucuna uçakla gidin, planlamanız gereken bazı şeyler vardır.
İnflamatuvar Barsak Hastalığınız olsa da, seyahat planlarınıza yardımcı olması için yapabileceğiniz birçok şey vardır.
Önceden Planlama
İlaç Kullanma
- Yolculuğunuz boyunca yetecek kadar ilaç taşıyın. Yurt dışında reçete yazdırmak zor olabilir
- Soğukta saklanması gereken ilaçlarınız varsa, onları yolculuk öncesi eczaneden satın alabileceğiniz küçük bir soğutucu çantada saklayın.
- Daha fazla ilaç gerekmesi durumunda reçetenizin bir kopyasını yanınızda taşımanız iyi bir fikirdir. Marka isimleri ülkeden ülkeye değiştiğinden, reçetenizde ilaçların etken madde isimlerinin de olması önemlidir
- İlacınızı orijinal kutusunda saklayın. Ayırt etmesi kolay olacaktır.
- Yanınıza, ishal önleyiciler, spazm gidericiler, sıvı takviyesi sağlayan ilaçlar ve ağrı kesiciler alın. Bu ilaçları satın almadan veya kullanmadan önce doktorunuzla görüşün.
- Gün boyunca gereken miktarı taşımak için hap kutularını kullanın. Böylece, ilaçlarınız daima yanınızda olur.
- Uçakla seyahat ediyorsanız, bagajınızın kaybolma ihtimaline karşı ilaçlarınızı el bagajınızın içinde saklayın. El bagajıyla ilgili mevcut kısıtlamalar dâhilinde doktorunuz tarafından yazılmış ve tıbbî ihtiyacınızı beyan eden bir mektup göstermeniz gerekecektir. En iyisi, biletlerinizi alırken havayoluyla teyitleşmek ve el bagajında ilaç taşımayla ilgili şirketin bütün kurallarını öğrenmektir.
Doktorunuzdan alınacaklar
- Doktorunuzdan tıbbî geçmişinizi ve aldığınız ilaçları içeren bir mektup alın. Gümrük yetkilileri sizi sorgular veya acil bir hastalık olursa bu mektup işe yarayacaktır. İhtiyacınız olursa yurt dışında bir doktora gösterebilmek açısından da bu çok yararlı olabilir. Bu bilginin, gittiğiniz ülkelerin lisanlarına çevrilmiş olması faydalı olabilir.
- Seyahatiniz sırasında hastalığınızın kötüleşmesi durumunda kullanmak üzere doktorunuzdan yazılı bir hareket planı isteyin
- Doktorunuzun telefon numarasını ve sigorta kartınızı cüzdanınızda taşıyın.
Ulaşım ve gezintiler
- Kullandığınız otobüslerin ve trenlerin tuvaleti olup olmadığını önceden öğrenin. Havayolu rezervasyonu yaptırırken, tuvalete yakın, koridor kenarında bir koltuk isteyin
- Havayoluna beslenme ihtiyaçlarınız hakkında önceden bilgi verin veya yanınızda kendi atıştırmalıklarınızdan taşıyın
- Yiyebileceğiniz atıştırmalık veya basit gıdalardan yanınızda bir miktar taşıyın. Yerel yiyecekler size iyi gelmeyebilir
- Diğer İnflamatuvar Barsak Hastalarından size yararlı herhangi bir yerel bilgi veya ipucu bulabilmek için İnternete başvurun (aşağıya bakınız)
Güvenlik kontrolleri
Uçaklarda, yolcu gemilerinde ve hatta demiryolu istasyonlarında güvenliğin artmasıyla birlikte, bu araçlara binerken ilacınızı yanınıza alıp alamayacağınız hakkında endişeleniyor olabilirsiniz. İlaç kutunuzu ve diğer ilaçları ve varsa tıbbî gereçlerinizi göstermeye hazır olmalısınız.
Vücut araması yapılırsa, stoma torbalarınız ve ilave hijyenik korumanız fark edilebilir. Doktorunuzdan hastalığınızı, ilaçlarınızı ve ihtiyacınız olan tıbbî gereçleri açıklayan bir mektup, durumunuzu açıklamanıza yardım edecektir.
Haklarınızın bilincinde olun ve ihtiyaç olması durumunda nitelikli bir personel bulunmasını isteyin.
Gitmemem gereken yerler var mı?
Gelişmekte olan ülkelere gitmeyi planlıyorsanız, bu ülkeleri ziyaret etmek için son kararınızı vermeden önce doktorunuzla konuşun.
Seyahat ederken hangi günlük konuları düşünmeliyim?
Ülseratif kolitinizin veya Crohn hastalığınızın alevlenmesini yaşıyor olmanız, otelinizden ayrılamazsınız anlamına gelmez ama biraz planlama size yardımcı olabilir.
Umumi tuvaletlerin nerede olduğunu bulun. İnterneti kullanabilir veya akıllı telefonunuz varsa, bununla ilgili uygulama bulabilirsiniz. Bazı ülkelerde, umumi tuvaletlere ve engelli tuvaletlerine sıraya girmeden erişmenizi sağlayan özel bir “Bekleyemez” kartı edinebilirsiniz.
İhtiyaç olma olasılığına karşı yanınızda ilave tuvalet kâğıdı veya kıyafet taşıyın.
Aşılar
Her seyahat planında olduğu gibi, gerekli aşıları olduğunuza ve sıtma ilacı aldığınıza emin olun.
Doktorunuzla mutlaka doğru zamanda konuşun (planlanan yolculuktan 4-6 hafta kadar önce). Bağımsız bir seyahat kliniği kullanmaya karar verirseniz, doktora mutlaka hastalığınızı anlatın. İnflamatuvar Barsak Hastalıkları tedavisi görüyorsanız, gideceğiniz varış noktasına bağlı olarak aşağıdaki hastalıklar için de aşı olmanız gerekebilir:
- Sarıhumma
- Hepatit A
- Hepatit B
- Kolera
- Kuduz
- Meningokoksit ensefalit
- Japon ensefaliti
- Tüberküloz
Ülseratif kolitiniz veya Crohn hastalığınız için steroid, immünomodülatör veya biyolojik tedavi görüyorsanız, bu ilaçlar aşıya karşı bedenin tepkisini engelleyebileceğinden sarıhumma, kolera ve tüberküloz aşılarından kaçınmalısınız. Hangi aşıların size uygun olduğunu öğrenmek için daima doktorunuza danışın.
Uzun mesafeli bir seyahate çıkacaksanız, derin toplardamar trombozu (DTT) önlemek için enjeksiyon olmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla konuşun.
Ne yediğinize dikkat edin
Her zaman ne yediğinize dikkat edin. İçme suyuna özellikle dikkat edin ve daima şişe suyu kullanın (dişleri fırçalamak için bile). Banyo veya duş yaparken yanlışlıkla suyu içmemeye dikkat edin. Suşi, çiğ sebze (salata dâhil), dondurma ve çubuklu dondurmalardan kaçının. Buz, şişe suyu kullanılarak yapılmadıkça içecekleri buzsuz istemeyi unutmayın.
Pişmiş sebzeler ve etleri ile tanınmış müesseselerin ürünleri yenebilir ama yol kenarından ve sokaktan yiyecek almaktan kaçının. Meyveleri yemeden önce daima soyun.
Seyahat sigortası
Seyahat etmeden önce, seyahat poliçenizin yeterli olduğuna ve İnflamatuvar Barsak Hastalıkları ile ilgili sorunları kapsadığına emin olun. Ne yazık ki birçok sigorta poliçesi önceden beri mevcut olan hastalıkları kapsamdan çıkarmakta ve talepleri reddetmektedir. Bu nedenle seyahat poliçenizin herşeyi kapsamasını garantileyin. Ayrıca, doktorunuzun önerisinin aksine seyahat etmediğinizi de kanıtlamanız gerekebilir.